Czym zastąpić papier do pieczenia?
Papier do pieczenia to jeden z podstawowych akcesoriów w każdej kuchni. Można wykorzystać go do przygotowywania dań, ich dekoracji, przechowywania oraz zabezpieczenia. Czasem może jednak go zabraknąć i nie zawsze jest czas, aby udać się do sklepu i kupić nowy. Co zrobić w takiej sytuacji? Czego użyć zamiast papieru do pieczenia? Mamy dla Was kilka świetnych alternatyw! Zapraszamy do lektury!
Czego użyć zamiast papieru do pieczenia?
Papier do pieczenia jest wytwarzany według ścisłych reguł. Definiuje się go jako papier o dużej gęstości, który jest powleczony silikonową lub tłuszczową powłoką. To właśnie dlatego można go z powodzeniem wykorzystywać podczas pieczenia, a przygotowywane przy jego użyciu potrawy za sprawą wykorzystanej powłoki nie będą przywierały do blachy lub naczynia. Czy da się go jednak czymś zastąpić? Jak najbardziej! Jest kilka produktów, które będą świetną alternatywą papieru do pieczenia! Sprawdźcie jakich konkretniej!
1. Folia aluminiowa zamiast papieru do pieczenia
Pierwszą i najbardziej znaną alternatywą papieru do pieczenia jest folia aluminiowa. Musimy jednak zwrócić uwagę na to, która strona folii będzie przylegała do naczynia, a która do przygotowywanej potrawy. Warto więc pamiętać, aby położyć ją błyszczącą stroną do dania i matową do blachy, dzięki czemu lepiej utrzyma ciepło i pozwoli na szybsze przygotowanie posiłku. Dodatkowo, aby uniknąć przywierania folii do wypieków, należy posmarować potrawę niewielką ilością oleju roślinnego.
2. Mata silikonowa zamiast papieru do pieczenia
Jeżeli nie mamy pod ręką papieru do pieczenia, zamiast niego możemy użyć maty silikonowej. Jest to świetna alternatywa, którą można poddawać działaniu nawet bardzo wysokich temperatur. Dodatkowo, mata skutecznie zatrzymuje ciepło, przez co przygotowywana potrawa upiecze się jeszcze szybciej. Należy jednak wspomnieć o tym, że taki gadżet występuje w kilku różnych rozmiarach, dlatego wcześniej dobrym pomysłem będzie zaopatrzenie się w kilka z nich, aby dopasować je do każdego naczynia.
3. Masło i bułka tarta zamiast papieru do pieczenia
Kolejnym sposobem, który możemy wykorzystać, gdy zabraknie w domu papieru do pieczenia, jest użycie masła i bułki tartej. W tym celu wystarczy posmarować formę masłem, następnie posypać obficie bułką tartą, energicznie wstrząsnąć, aby rozeszła się po całym naczyniu i na koniec wysypać z niego jej nadmiar i umieścić w nim przygotowywaną potrawę. Takie połączenie spowoduje, że pieczone danie nie przywrze do formy.
4. Papier śniadaniowy zamiast papieru do pieczenia
Papier śniadaniowy to następny produkt, który możemy użyć w awaryjnej sytuacji. I choć nie jest on tak odporny na wysokie temperatury jak papier do pieczenia, to w jednorazowej sytuacji można go z powodzeniem wykorzystać jako alternatywę. Jeżeli jednak obawiamy się, że będzie przywierał do potrawy, zawsze możemy natłuścić go olejem, margaryną lub masłem, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że nie przyklei się do pieczonego dania.
5. Masło, margaryna lub olej zamiast papieru do pieczenia
Gdy nie mamy pod ręką żadnego z powyższych gadżetów, jako alternatywę papieru do pieczenia możemy wykorzystać sposób stosowany jeszcze przez nasze babcie, czyli natłuszczenie formy masłem, margaryną lub olejem. Jest to metoda znana od wielu lat, ale warto wiedzieć, że nie do wszystkich potraw będzie dobrym wyborem. Dlaczego? Wszystko za sprawą tłuszczu, który rozgrzewa się do wyższych temperatur niż wypieki, a co za tym idzie w niektórych przypadkach może powodować przypalenie spodu potrawy lub zmianę jej smaku. Jeżeli jednak jesteśmy zmuszeni do użycia tego sposobu, najlepiej wybrać tłuszcz roślinny o delikatnym aromacie.
Zapraszamy też do lektury innych artykułów z kategorii dom, w której między innymi przedstawiamy całoroczne kwiaty na balkon oraz podpowiadamy jakie ogrodzenie wybrać do domu.