Co charakteryzuje i wyróżnia kuchnię japońską?
Kuchnia japońska swoją popularność na całym świecie zyskała za sprawą niepowtarzalności smaku oraz wysokich walorów odżywczych. Japończycy celebrują każdy z posiłków, poświęcając im szczególną uwagę, oraz traktując jako ważny element integracji społecznej. Kuchnia stanowi bowiem dla nich niezwykle istotną część życia rodzinnego i towarzyskiego. Samo przygotowywanie potraw zawiera szereg obrzędów, i jest ściśle związane z japońską tradycją. Czym więc charakteryzuje się kuchnia japońska, co ją wyróżnia, i jakie są najpopularniejsze potrawy? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do krótkiej lektury!
Tradycja kuchni japońskiej
Japończycy ogromną wagę przywiązują nie tylko do samego smaku potraw, ale również do ich wyglądu. Muszą być nie tylko smaczne, ale i ładnie podane, bowiem Japończycy zwracają uwagę na na zapach, wrażenia wizualne i dotykowe. Spożywanie posiłków traktują jak pewnego rodzaju ceremonię, każde z dań jest spożywane według obowiązujących zasad. Kuchnię japońską charakteryzuje przede wszystkim niewielka ilość przypraw, które wbrew pozorom nadają bardzo wyrazistego aromatu, gdyż są specjalne skomponowane. Przyrządzane dania są delikatne w smaku jak i zapachu, choć wyróżniają się oryginalnymi aromatami. Mieszkańcy kraju Kwitnącej Wiśni wbrew obiegowej opinii w większości przypadków unikają skrajnych smaków i aromatów, na próżno więc szukać tu dań tak ostrych jak w przypadku kuchni meksykańskiej lub kuchni tajskiej. Do potraw dodają zazwyczaj przyprawy takie jak sól, cukier, sos sojowy, pieprz, wasabi oraz mirin (płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%), które mają jedynie zaakcentować i podkreślić naturalny smak przyrządzanych składników. W tym wypadku bowiem, niezwykle istotna jest jakość oraz klasyfikacja wybranej żywności – w tej kwestii Japończycy są wyjątkowo rygorystyczni.
Podstawowymi składnikami kuchni kraju Kwitnącej Wiśni są przede wszystkim makarony, ryż, warzywa, kraby, ryby, tofu, wodorosty oraz mięsa, co czyni ją jedną z najzdrowszych na świecie.
Dania kuchni japońskiej – podział
Dania kuchni japońskiej dzielimy na kilka różnych grup:
- namasumono – potrawy podawane na zimno,
- nimono – dania gotowane,
- teppanyaki – potrawy grillowane,
- yakimono – potrawy pieczone,
- agemono – dania smażone,
- sunomono – sałatki,
- tsukemono – dania poddane fermentacji,
- gohanmono – potrawy przyrządzane z ryżu
- sushi.
Jakie są ulubione dania Japończyków?
Kuchnia japońska jest bardzo popularna, a restauracje serwujące dania prosto z kraju Kwitnącej Wiśni znajdziemy praktycznie w każdym zakątku świata. Japonia słynie przede wszystkim z wspaniałych owoców morza, świeżych warzyw, ryżu oraz makaronów. Tymi najbardziej rozpoznawalnymi potrawami kuchni japońskiej są danie takie jak sushi, ramen, okonomiyaki, suszone ryby, mięso wołowe, wieprzowe i drób, takoyaki, gomae oraz miso.
Tradycyjne japońskie sushi charakteryzuje się głównie różnorodnością smaków, ze względu na wykorzystywanie rozmaitych ryb i warzyw w tej potrawie. Ich łączenie daje bardzo ciekawe rezultaty, różniące się od siebie nasyceniem smaku, barwami oraz aromatem. Kolejną potrawą znaną na całym świecie jest ramen, czyli zupa wywodząca się z Chin rozsławiona przez Japończyków. Pisząc o kuchni kraju Kwitnącej Wiśni nie można zapomnieć również o miso, czyli tradycyjnej zupie opartej na paście wytwarzanej ze sfermentowanych nasion soi, oraz okonomiyaki czyli plackach naleśnikowych. Wspomniane dania tworzą pełnowartościowe i co ważne zdrowe posiłki, które znane są na całym świecie. Warto również zaznaczyć że tradycyjna kuchnia japońska składa się z pięciu głównych elementów, czyli miski ryżu, miski zupy, oraz trzech potrawy wybrane z dowolnej grupy wcześniej opisanych dań.