Kuchnia japońska – charakterystyka i przyprawy

Kuchnia japońska – charakterystyka i przyprawy

Co charakteryzuje i wyróżnia kuchnię japońską?

Kuchnia japońska swoją popularność na całym świecie zyskała za sprawą niepowtarzalności smaku oraz wysokich walorów odżywczych. Japończycy celebrują każdy z posiłków, poświęcając im szczególną uwagę, oraz traktując jako ważny element integracji społecznej. Kuchnia stanowi bowiem dla nich niezwykle istotną część życia rodzinnego i towarzyskiego. Samo przygotowywanie potraw zawiera szereg obrzędów, i jest ściśle związane z japońską tradycją. Czym więc charakteryzuje się kuchnia japońska, co ją wyróżnia, i jakie są najpopularniejsze potrawy? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do krótkiej lektury!

Tradycja kuchni japońskiej

Japończycy ogromną wagę przywiązują nie tylko do samego smaku potraw, ale również do ich wyglądu. Muszą być nie tylko smaczne, ale i ładnie podane, bowiem Japończycy zwracają uwagę na na zapach, wrażenia wizualne i dotykowe. Spożywanie posiłków traktują jak pewnego rodzaju ceremonię, każde z dań jest spożywane według obowiązujących zasad. Kuchnię japońską charakteryzuje przede wszystkim niewielka ilość przypraw, które wbrew pozorom nadają bardzo wyrazistego aromatu, gdyż są specjalne skomponowane. Przyrządzane dania są delikatne w smaku jak i zapachu, choć wyróżniają się oryginalnymi aromatami. Mieszkańcy kraju Kwitnącej Wiśni wbrew obiegowej opinii w większości przypadków unikają skrajnych smaków i aromatów, na próżno więc szukać tu dań tak ostrych jak w przypadku kuchni meksykańskiej lub kuchni tajskiej. Do potraw dodają zazwyczaj przyprawy takie jak sól, cukier, sos sojowy, pieprz, wasabi oraz mirin (płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%), które mają jedynie zaakcentować i podkreślić naturalny smak przyrządzanych składników. W tym wypadku bowiem, niezwykle istotna jest jakość oraz klasyfikacja wybranej żywności – w tej kwestii Japończycy są wyjątkowo rygorystyczni.

Podstawowymi składnikami kuchni kraju Kwitnącej Wiśni są przede wszystkim makarony, ryż, warzywa, kraby, ryby, tofu, wodorosty oraz mięsa, co czyni ją jedną z najzdrowszych na świecie.

Dania kuchni japońskiej – podział

Dania kuchni japońskiej dzielimy na kilka różnych grup:

  • namasumono – potrawy podawane na zimno,
  • nimono – dania gotowane,
  • teppanyaki – potrawy grillowane,
  • yakimono – potrawy pieczone,
  • agemono – dania smażone,
  • sunomono – sałatki,
  • tsukemono – dania poddane fermentacji,
  • gohanmono – potrawy przyrządzane z ryżu
  • sushi.

Jakie są ulubione dania Japończyków?

Kuchnia japońska jest bardzo popularna, a restauracje serwujące dania prosto z kraju Kwitnącej Wiśni znajdziemy praktycznie w każdym zakątku świata. Japonia słynie przede wszystkim z wspaniałych owoców morza, świeżych warzyw, ryżu oraz makaronów. Tymi najbardziej rozpoznawalnymi potrawami kuchni japońskiej są danie takie jak sushi, ramen, okonomiyaki, suszone ryby, mięso wołowe, wieprzowe i drób, takoyaki, gomae oraz miso.

Tradycyjne japońskie sushi charakteryzuje się głównie różnorodnością smaków, ze względu na wykorzystywanie rozmaitych ryb i warzyw w tej potrawie. Ich łączenie daje bardzo ciekawe rezultaty, różniące się od siebie nasyceniem smaku, barwami oraz aromatem. Kolejną potrawą znaną na całym świecie jest ramen, czyli zupa wywodząca się z Chin rozsławiona przez Japończyków. Pisząc o kuchni kraju Kwitnącej Wiśni nie można zapomnieć również o miso, czyli tradycyjnej zupie opartej na paście wytwarzanej ze sfermentowanych nasion soi, oraz okonomiyaki czyli plackach naleśnikowych. Wspomniane dania tworzą pełnowartościowe i co ważne zdrowe posiłki, które znane są na całym świecie. Warto również zaznaczyć że tradycyjna kuchnia japońska składa się z pięciu głównych elementów, czyli miski ryżu, miski zupy, oraz trzech potrawy wybrane z dowolnej grupy wcześniej opisanych dań.

1 Shares:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź też
5 prostych sposobów na utratę wagi
Czytaj dalej

5 prostych sposobów na utratę wagi

Proste sposoby na utratę wagi Odchudzanie nie musi oznaczać ciągłego głodu i katorżniczych ćwiczeń na siłowni! Dzięki tym…
Jak zauważyć kiedy tyjemy?
Czytaj dalej

Jak zauważyć kiedy tyjemy?

Po czym widać że tyjemy? W życiu wielu kobiet przychodzi ten moment, kiedy nie mogą dopiąć ulubionych jeansów.…